Pungile Biodegradabile

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Pungile biodegradabile”.

Articol realizat de redacția CreativeArtCopywriting și verificat de E-ambalaj.ro, specialist în ambalaje biodegradabile.

SUMAR:

Ce înseamnă pungi biodegradabile?

Materiale utilizate pentru fabricarea pungilor biodegradabile

Tipuri de pungi: degradabile sau biodegradabile

De ce să alegi pungile biodegradabile? Diferența între pungile normale și cele biodegradabile

Pot fi personalizate pungile biodegradabile?

Care sunt costurile pungilor biodegradabile?

Concluzii

Resurse despre „Pungile biodegradabile”

Ce înseamnă pungi biodegradabile?

Știai că, în medie, folosim pungile de plastic timp de 12 minute înainte de a scăpa de ele, dar ele au nevoie de până la 500 de ani pentru a se descompune? Statisticile realizate de-a lungul anilor pe acest subiect și grija din ce în ce mai mare a oamenilor pentru mediul înconjurător au dus la apariția unor pungi biodegradabile care să se descompună într-un timp mult mai rapid, fără a afecta în vreun fel mediul înconjurător.

Pungile biodegradabile sunt realizate din materiale care se descompun complet după o anumită perioadă de timp, ca urmare a acțiunii bacteriilor și ciupercilor, în apă, dioxid de carbon și anumite biomateriale. Pungile din materiale biodegradabile încep să se descompună doar după ce au fost expuse la lumină și aer, nu lasă nicio urmă vizibilă și sunt complet inofensive pentru mediul înconjurător. Pungile biodegradabile și materialele biodegradabile, în general, necesită condiții adecvate de biodegradare pentru că, dacă nu sunt gestionate corespunzător, acestea pot afecta mediul înconjurător mult mai mult decât pungile convenționale din plastic. Spre exemplu, în momentul în care materialele biodegradabile sunt introduse în depozite de deșeuri, ele produc gaze cu efect de seră nocive atunci când începe procesul de descompunere.

Conform revistei Science Focus, pungile biodegradabile au nevoie de o perioadă cuprinsă între trei și șase luni pentru a se descompune complet. Această durată de timp depinde de mai mulți factori, cei mai importanți fiind temperatura și nivelul de umiditate. Există însă și pungi biodegradabile, cum sunt cele realizate din amidon de porumb, care se descompun sub acțiunea apei și a dioxidului de carbon în 47-90 zile, într-o instalație de compostare, la temperaturi înalte. Dacă ajunge însă într-un depozit de deșeuri, punga biodegradabilă din amidon de porumb va rămâne intactă, exact ca o pungă din plastic normală.

Este important ca aceste pungi biodegradabile să ajungă într-un mediu compostabil și nu la groapa de gunoi pentru a te asigura că întreg procesul de descompunere se realizează fără afectarea mediului înconjurător. Într-un mediu de compostare, pungile și materialele biodegradabile se descompun aerob (în prezența oxigenului) în dioxid de carbon, apă și compost, iar compostul rezultat poate fi folosit. În schimb, dacă aceleași pungi biodegradabile ajung la groapa de gunoi, ele se descompun într-un mediu anaerob (fără oxigen) în levigat, metan și resturi alimentare putrezite ce nu pot fi refolosite.

Materiale utilizate pentru fabricarea pungilor biodegradabile

În fabricarea pungilor biodegradabile se folosesc mai multe materiale, fiecare dintre ele având propriile avantaje. În funcție de materialul din care sunt fabricate, putem vorbi de două tipuri de pungi „prietenoase” cu mediul înconjurător:

  1. Pungile biodegradabile fabricate din materiale naturale, cum ar fi cele din PLA (acid polilactic), cele mai populare fiind pungile realizate din amidon de porumb, amidon de cartof sau trestie de zahăr.
  2. Pungile degradabile realizate din materiale petrochimice tradiționale, dar care sunt proiectate să se descompună mai repede.

În ultimul timp, se vorbește foarte mult de pungile biodegradabile realizate din materiale naturale, cum ar fi amidonul de porumb, amidonul de cartof sau trestia de zahăr, pentru că acestea protejează cel mai bine mediul înconjurător nu doar după folosire, ci și în timpul producerii lor. Conform NatureWorks, în producerea pungilor din acid polilactic se economisește aproximativ două treimi din energia de care ai nevoie pentru a produce pungile din plastic tradiționale și generează cu până la 70% mai puține emisii de gaze. Mai mult decât atât, pungile realizate din materiale naturale au avantajul de a nu produce o creștere a dioxidului de carbon în momentul în care se descompun și sunt compostabile. Compostabilitatea presupune descompunerea organică a materialelor, fără a avea efecte negative asupra mediului înconjurător. Practic, pungile sunt fabricate din plante și se reîntorc în pământ prin biodegradare, devenind nutrienți pentru culturile viitoare și respectând un ciclu al naturii de creștere și descompunere.

Pungile biodegradabile din materiale naturale nu conțin substanțe toxice, nu au nevoie de substanțe induse, iar procesul de descompunere începe după contactul imediat cu mediul biologic. Pungile din amidon de porumb, amidon de cartof sau trestie de zahăr pot deveni îngrășământ după 90 de zile de degradare.

Pungile din hârtie reprezintă o altă variantă de pungi realizate din materiale naturale care poate fi folosită în detrimentul pungilor din plastic tradiționale. Specialiștii de la EPA (Environmental Protection Agency) ne atrag însă atenția asupra anumitor lucruri legate de pungile din hârtie în comparație cu pungile din plastic. Pungile din hârtie sunt fabricate din lemn, o resursă regenerabilă, în timp ce pungile din plastic sunt realizate din gaze naturale și țiței, o resursă neregenerabilă. Dar se pare că procesul de fabricație al pungilor din hârtie poluează cu până la 70% mai mult aerul decât procesul de fabricație al pungilor din plastic. Dacă vorbim în schimb de perioada de descompunere, pungile din hârtie au nevoie de aproximativ o lună, deși cercetările au arătat faptul că lipsa de lumină, apă și oxigen din depozitele de deșeuri poate încetini procesul de degradare. În plus, pungile din plastic necesită cu 91% mai puțină energie pentru reciclarea unui kilogram de plastic decât pentru reciclarea unui kilogram de hârtie. Chiar și cu toate aceste avantaje și dezavantaje, pungile din hârtie tot reprezintă o variantă mai bună decât pungile din plastic care nu se descompun repede și care afectează în timp mediul înconjurător.

În afară de pungile din hârtie, se observă și o preferință a clienților pentru ambalajele din carton, motiv pentru care restaurantele care se ocupă și de partea de livrări au început să își îndrepte atenția către produse precum: cutii pentru meniuri, cutii pentru hamburger sau cartofi prăjiți, boluri de salată sau supă, farfurii din carton, pahare și multe altele, toate realizate din carton. Toate acestea reprezintă o opțiune mult mai bună decât clasicele caserole din plastic, fiind mult mai ușor de reciclat.

Am menționat mai devreme că mai există și pungi degradabile realizate din materiale petrochimice tradiționale, dar care sunt proiectate să se descompună mai repede. Acest tip de pungi îl poți găsi sub denumirea de pungi fotodegradabile sau oxodegradabile. După cum sugerează și numele, pungile conțin în componența lor aditivi care le fac să se descompună mai repede în prezența luminii și a oxigenului. Fiind fabricate din materiale petrochimice, acestea pot lăsa în urmă un reziduu toxic, care le fac improprii procesului de compostare. Dacă îți dorești să protejezi mediul înconjurător, ar fi bine să eviți pe cât posibil pungile realizate din acest material și să te orientezi către cele fabricate din materiale naturale. Chiar dacă aceste pungi sunt produse pentru a se descompune mai repede, procesul de descompunere în sine afectează mediul înconjurător.

Tipuri de pungi: degradabile sau biodegradabile

Încă există confuzie în rândul consumatorilor atunci când vine vorba de pungile biodegradabile. Tocmai din acest motiv, este necesar să facem foarte clar distincția între principalele tipuri de pungi, nu doar cele biodegradabile, pe care le poți găsi în supermarket-uri sau la magazine în acest moment. Cercetările au arătat faptul că în timp ce consumatorii cred că au luat cea mai bună decizie atunci când au ales o pungă despre care cred că este degradabilă sau biodegradabilă, aceste produse se dezintegrează în bucăți din ce în ce mai mici și devin microplastic.

Pungi tradiționale din plastic (realizate din polietilenă)

Am stabilit deja că pungile tradiționale din plastic nu ar trebui să fie o opțiune niciodată pentru că acestea sunt realizate din polietilenă și sunt extrem de dăunătoare mai ales pentru mediul marin. De-a lungul a sute de ani, acestea se descompun în bucăți mici provocând daune ireparabile ecosistemelor naturale. Studiile privind folosirea acestor pungi din plastic sunt destul de îngrijorătoare: la nivel mondial, la fiecare șase secunde se folosesc aproximativ două milioane de pungi din plastic și aproximativ 200.000 de pungi sunt aruncate la groapa de gunoi în fiecare oră.

Pungi biodegradabile (realizate din materiale naturale)

Pungile biodegradabile sunt realizate din materiale pe bază de plante, cum ar fi amidon din porumb, amidon din grâu, amidon din cartof sau trestie de zahăr. Aceste pungi încep să se degradeze sub acțiunea ciupercilor sau a bacteriilor. Există însă câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aceste pungi să înceapă să se dezintegreze: temperatură mare, de peste 50ᵒC și expunerea la lumină. Dacă sunt expuse la condițiile pe care le regăsim într-un depozit de deșeuri, acestea vor produce în procesul de descompunere gaze cu efect de seră, lucru despre care am discutat deja mai devreme.

Pungi degradabile sau oxodegradabile

Pungile degradabile au în compoziția lor aditivi chimici care permit o descompunere mult mai rapidă. Profesorul Tony Underwood de la Universitatea din Sydney a declarat faptul că aceste pungi nu reprezintă o soluție bună, ele nefiind deloc benefice pentru mediul înconjurător. Spre deosebire de pungile biodegradabile care se descompun în momentul în care intră în contact cu ciuperci sau bacterii, pungile degradabile încep se se dezintegreze la contactul cu lumina sau oxigenul.

Pungile compostabile

Pungile compostabile sunt realizate din material vegetal care se întoarce la componentele organice de bază în momentul în care sunt prelucrate de instalațiile de compostare. Există o diferență între pungile biodegradabile și cele compostabile. Pungile biodegradabile se descompun sub acțiunea microorganismelor vii, într-un interval de timp care nu poate fi clar definit. Nu toate pungile biodegradabile pot fi compostabile pentru că ele trebuie să primească înainte o serie de certificări confort cu standardele europene EN 13432, în schimb, o pungă compostabilă este în mod automat biodegradabilă și resursele din care a fost produsă pot fi recuperate prin compostare.

De ce să alegi pungile biodegradabile?

Diferența între pungile normale și cele biodegradabile

Există mai multe motive pentru care ar trebui să alegi pungile biodegradabile în detrimentul pungilor normale. La nivelul Europei, se manifestă o tendință de a reduce treptat producția de pungi din plastic normal și de a crește numărul de pungi biodegradabile aflate în circulație.

Pungile normale reprezintă o amenințare pentru mediul înconjurător, acesta fiind motivul principal pentru care ar trebui să alegi pungile biodegradabile. În timp ce pungile din plastic normale au nevoie chiar și de 500 de ani pentru a se descompune, timp în care aduc multiple daune ecosistemelor naturale, o pungă biodegradabilă are nevoie doar de câteva luni pentru a se dezintegra într-un mod natural fără a afecta în vreun fel mediul. Să nu uităm nici de procesul de producție al pungilor biodegradabile care economisește multă energie, iar procentul de emisii de gaze generat este chiar și cu 70% mai mic.

Pungile biodegradabile sunt la fel de rezistente ca cele din plastic normal și se găsesc în diferite forme și mărimi. Poți alege între pungi din amidon de porumb sau cartof, pungi din trestie de zahăr sau pungi din hârtie, varietatea materialelor din care sunt realizate fiind mult mai mare în cazul pungilor biodegradabile.

Pot fi personalizate pungile biodegradabile?

Majoritatea supermarket-urilor sau chiar și a magazinelor mai mici preferă să își personalizeze pungile, iar în momentul în care s-a discutat despre interzicerea pungilor din plastic normal și introducerea pungilor biodegradabile, preocuparea magazinelor a fost reluarea procesului de personalizare a pungilor oferite consumatorilor. Pungile biodegradabile pot fi personalizate la fel ca pungile din plastic normal, neexistând nicio interdicție în acest sens. Companiile care se ocupă de personalizarea pungilor au la dispoziție diverse tehnici care permit imprimarea pungilor într-o singură culoare sau mai multe, pe o singură față sau pe ambele, fără să fie afectată în vreun fel calitatea pungii. Pungile personalizate biodegradabile vin însoțite de un certificat de conformitate care atestă faptul că acestea sunt biodegradabile.

Care sunt costurile pungilor biodegradabile?

Costurile pungilor biodegradabile sunt accesibile tuturor, dacă alegi un furnizor serios, care oferă produse de calitate și un raport calitate-preț bun. Spre exemplu, un set de pungi biodegradabile cu o rezistență de maxim două kilograme la rolă (250 bucăți/rolă) are un preț estimativ de 50-60 lei, pungile biodegradabile de trei kilograme le poți găsi la un preț de 250-260 lei pentru 1.000 bucăți, în timp ce pungile de țase kilograme pot ajunge la un preț de 470 lei pentru 1.000 bucăți. Luând în considerare beneficiile pe care aceste pungi biodegradabile le au asupra mediului înconjurător și efectele pe termen lung, putem spune că prețul este unul bun.

Ar fi bine să verifici dacă pungile biodegradabile pe care vrei să le achiziționezi corespund directivei EN13432, deoarece în acest caz vei fi scutit de plata unei ecotaxe. Bineînțeles, există și niște condiții de păstrare a pungilor biodegradabile pe care ar fi bine să le respecți, iar acestea se referă la expunerea directă la soare sau la temperaturi mai mari de 35ᵒC.

Concluzii

Începând cu 1 ianuarie 2019, pungile din plastic nu mai pot fi comercializate, locul lor fiind luat de pungile realizate din materiale naturale, care se degradează mai ușor, fără a afecta mediul înconjurător. Nu interzicerea pungilor de plastic ar trebui să ne determine să renunțăm la ele, ci faptul că prin alegerea pungilor biodegradabile protejăm mediul înconjurător și ajutăm într-un mod indirect la refacerea ecosistemelor naturale care ani la rând au avut de suferit din cauza plasticului.

Resurse despre Pungile degradabile 

https://www.1millionwomen.com.au/blog/plastic-bags-whats-difference-between-degradable-compostable-and-biodegradable/
https://www.sciencefocus.com/science/how-long-do-biodegradable-bags-take-to-decompose/
http://www.futurenergia.org/ww/en/pub/futurenergia/chats/bio_plastics.htm
https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/everyday-myths/how-long-does-it-take-for-plastics-to-biodegrade.htm
https://www.explainthatstuff.com/bioplastics.html
https://www.biopack.ro/
https://www.theguardian.com/environment/2010/mar/31/plastics-cardboard
https://www.thespruce.com/how-to-recycle-cardboard-1708978

OFERTA de azi!

5%

DISCOUNT

Grăbește-te! Stocurile sunt limitate…